ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Його двічі переїхав ворожий танк…

Life story Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 16 Жовтня 2019, 17:03

Він повернувся з війни скалічений, без руки, але з великим бажанням жити далі. Він активно зайнявся спортом і згодом виборов «срібло» зі стрільби з лука на міжнародних іграх у Сіднеї. А вже цьогоріч Олександру запропонували стати ментором для нових учасників «Ігор Нескорених».

   Член національної збірної «Ігор Нескорених ‒ 2018» Олександр Зозуляк завітав до Інформаційного агентства АрміяInform і розповів про свою  життєву історію…

    До війни Олександр був приватним підприємцем. Під час мобілізації в серпні 2014 року він потрапив у окремий гірсько-піхотний батальйон 128-ї бригади. Служив у багатьох гарячих точках АТО, але найтрагічнішими для нього стали бої за Дебальцеве. Тоді старший лейтенант Олександр Зозуляк був командиром взводу управління мінометної батареї.

‒ Наприкінці січня ворог тричі атакував наші позиції. Дві атаки ми відбили, а під час третьої в наш бік посунули танки і БМП. Коли пішов наступ танків на нашу позицію, а підтримки нашої артилерії не було, нам довелося відбиватися своїми силами. Ми мали лише один боєздатний танк, у який незадовго після початку бою влучив ворожий снаряд. А далі нас буквально чавили танками. У мене на очах під гусеницями загинули троє наших хлопців із розвідки, які прийшли нам на допомогу: старший лейтенант, комвзводу і двоє його підлеглих, ‒ згадує Олександр.

Чоловік розповідає, що коли фактично в окоп до його позиції збоку заїхав перший танк і застряг, він відійшов правіше, щоб передати інформацію, і ще раз  попросити підтримку. Раптом зовсім поруч вибух, який його оглушив.

‒ Наступне, що пам’ятаю, коли потроху приходив до себе, почув потужний гул танка, я підняв голову, і побачив, що танк насувається. Я спробував проскочити під ним. Але не вдалося, ворожий танк в останній момент змінив напрямок руху і проїхався по мені, ‒ каже Зозуляк.

Вороги побачили, що український військовий стрибнув під їхню машину, розвернулися і пройшли правою гусеницею по окопу, вирішивши його задавити. Танк проїхався по лівій руці і нозі Олександра. Через деякий час машина зупинилася і потім задом наїхала на нього ще раз. На щастя, нашим бійцям вдалося знешкодити той танк.

Олександр пролежав на морозі більше години. Після бою його знайшли наші бійці…

У шпиталі в Артемівську йому повідомили про те, що руку ампутують… А далі було півроку лікування та реабілітації по різних медичних закладах в Україні та за кордоном. За станом здоров’я Зозуляка звільнили з лав ЗС України. А вже через рік після поранення він влаштувався на роботу до національної поліції у відділ по боротьбі з наркозлочинністю, а ще почав активно займатися спортом.

‒ Для мене спорт ‒ це стиль життя. Я розумію, що коли не рухатимуся, то просто впаду, і про мене всі забудуть. Під час лікування у мене були дуже сильні бойові синдроми і мені доводилось застосовувати сильні знеболювальні. Я приймав їх досить тривалий час, і це викликало сильну фізичну і психологічну залежність. Тож вирішив із цим боротися за допомогою спорту, ‒ каже Олександр.

А тим, хто зазнав на війні поранення, Олександр каже: «життя продовжується, не зважаючи на травми, психологічні проблеми, з часом все змінюється, не треба в собі замикатися, не треба себе жаліти, бо це лише погіршує ситуацію».

За особисту мужність і героїзм, виявлені при виконанні військового обов’язку, Олександра Зозуляка нагородили орденом «За мужність» ІII ступеня.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Україна отримала перше рішення про закупівлю української зброї для Сил оборони України за кошти іноземних партнерів — Данії. Гроші надійшли через нову фандрейзингову платформу «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». 

На Закарпатті затримали ухилянта з купленими документами, який прикидався волонтером

На Закарпатті затримали ухилянта з купленими документами, який прикидався волонтером

На Закарпатті прикордонники Чопського загону викрили 26-річного жителя Тернопільщини на спробі виїхати за межі України за підробленими документами.

Генштаб ЗСУ показав ракетний удар по аеродрому в тимчасово окупованому Криму

Генштаб ЗСУ показав ракетний удар по аеродрому в тимчасово окупованому Криму

У ніч з 16 на 17 квітня Сили оборони України завдали ракетного удару та уразили визначені російські воєнні цілі на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного фігуранта у справі народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні росгвардії у тимчасово захопленому Криму.

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Програмі розвитку ООН в Україні (UNDP) передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань, а також для транспортування та збору твердих побутових відходів.

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор наведення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби (3 кат.), технік, фахівець зв’язку

до 22000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Інструктор навчального взводу

від 25000 до 55000 грн

Раденськ, Херсонська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Дніпро

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Бухгалтер

від 21000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343