ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Іхтамнєти» в Мозамбіку, або класика російських «колоніальних» загарбань

Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 12 Жовтня 2019, 14:25

Навіщо кремлю Африка, а Кремлю –

Російські ЗМІ не приховують, що їхня країна прагне розширення військової присутності у світі. І останнім часом її дуже цікавить саме африканський континент, де від продажу зброї Москва намагається перейти до політичного впливу на уряди й цілі держави.

Російські воєнно-політичні експерти, розповідаючи про теперішні «африканські забаганки» Кремля, амбіційно констатують, що нинішня РФ хоче мати на Африканському континенті такий же вплив, як свого часу мав Радянський Союз. Африка їм цікава з кількох причин. Розповідають російські експерти:  «Африканський континент приваблює Москву своїм економічним потенціалом. Африка − це справжнє джерело корисних копалин, причому далеко не всі з родовищ експлуатуються і навіть розвідані. Видобуток ресурсів − одна з головних причин зростаючого інтересу і російських компаній, і влади. Друга причина − розвиток зовнішньоторговельних зв’язків. Африка − дуже перспективний покупець російської продукції, і не тільки озброєння. Водночас в умовах санкцій африканські країни можуть виступити і в ролі постачальників продукції сільського господарства, підміняючи ті європейські країни, з якими у Росії після весни 2014-го стосунки значно погіршилися». Так характеризують зацікавленість Росії в присутності на Африканському континенті їхні експерти.

Але третю і основну причину в Росії визнають далеко не всі. І намагаються про неї говорити, додаючи «апріорі». Це − геополітичне суперництво зі США. Москва вважає: якщо не утверджувати присутність в Африці, то континент підпаде під контроль американців. І тепер саме час їм протидіяти, як вони це роблять скрізь. Нині багато африканських режимів мають далеко не дружні стосунки з Вашингтоном. На це сподівається Москва, розвиваючи політичні і військові зв’язки з урядами низки держав континенту.

Росія досить активно розвиває військову співпрацю з ЦАР, Суданом, Єгиптом. Ще в кількох країнах нині перебувають російські найманці, «радники», «воєнспєци», «інструктори» й інші «сини Росії», про яких їхній президент Путін сказав, що «їх немає» − «іхтамнєт». Це прізвисько з ганебним змістом почало стосуватися всіх російських військових, які гинуть на чужих війнах, задовольняючи злочинні амбіції кровожерливого кремлівського режиму. Для них російська пропаганда придумала нову назву − «гібридні герої», але звучить вона нічим не краще за «іхтамнєтів».

Найбільш перспективним напрямком свого впливу росіяни вважають відновлення співробітництва з колишніми португальськими колоніями, з якими СРСР підтримував дуже тісні зв’язки. Одна з них – Мозамбік.

Нафта і газ Мозамбіку

Свого часу з Мозамбіком у Радянського Союзу були особливі стосунки. Навіть на гербі цієї країни зображено автомат Калашникова. У 60−70-ті роки минулого століття СРСР надавав величезну підтримку колоніям Португалії, що боролися за незалежність. Саме Москва зробила дуже багато, щоб Мозамбік, Ангола, Гвінея-Бісау стали суверенними державами. Повстанські рухи, які діяли під орудою радянського ГРУ, отримували від Союзу зброю, військову техніку, гроші, інформаційну підтримку. А в радянських військових вишах готували майбутніх командирів, інженерів, політпрацівників для партизанських фронтів, які згодом перетворилися на збройні сили суверенних держав. Тоді в Мозамбіку перебували радянські військові фахівці, які брали участь у бойових діях на стороні прорадянського ФРЕЛІМО (Фронту визволення Мозамбіку).

Після розпаду СРСР контакти між Росією і Мозамбіком послабшали. Але у 2010-х почалося їхнє відновлення. У Мозамбіку, що залишається однією з найбідніших держав Африканського континенту, несподівано знайшли значні родовища нафти і газу. Це викликало новий виток зацікавленості РФ у контактах з цією країною.

Газ знайшли у провінції Кабу-Делгаду, на крайній півночі Мозамбіку, поблизу кордону з Танзанією. Одразу ж до мозамбіцької провінції виявив інтерес іноземний капітал. Спочатку південноафриканська SASOL Ltd розпочала будівництво газопроводу з Кабо-Делгаду в ПАР. Потім родовища знайшли в Індійському океані, поблизу узбережжя тієї ж провінції Кабу-Делгаду. Італійська компанія ENI із американською Anadarco вирішили розробляти родовища.

Продаж країни в рахунок прощеного боргу

Але тут в розподіл «мозамбіцького пирога» вирішила втрутитись і Росія. Ситуація в країні раптово загострилася. У провінції Кабу-Делгаду з’явилися… ісламські радикали. Хоча Мозамбік − колишня португальська колонія, мусульмани тут живуть на півночі й в досить невеликій кількості. Основна частина населення формально є католиками, а фактично сповідує традиційні вірування. Проте бойовики радикального угруповання «Аль-Сунна ва Джамаа» розгорнули тут справжній терор. Вони нападають на села католиків, не гребують вбивати жінок і дітей, розоряють християнські церкви й школи. Людей охопила паніка, а іноземні інвестори думають про подальшу доцільність роботи тут. Безлад і перманентний стан війни триває у країні кілька років. Хоча влада зацікавлена аби якнайшвидше стабілізувати ситуацію. Бо терор заважає повноцінному розвитку інфраструктури, необхідної для експлуатації родовищ. І ось торік допомогу запропонувала Москва…

На початку 2018 року зустрічаються міністри оборони РФ та Мозамбіку і підписують договір, згідно з яким російські воєнні кораблі отримують спрощений допуск заходу в мозамбікські порти. У перспективі Росія хоче створити постійну військово-морську базу в Індійському океані на східному узбережжі Африки. Слідом за зустріччю міністрів, зустрілися російський і мозамбікський президенти, які підписали документи про військово-технічне й економічне співробітництво. А найголовніше – Росія пробачила Мозамбіку 95% його старого боргу. І в Мозамбіку заговорили не тільки про безперешкодний захід російських кораблів, а й про залучення російських військових інструкторів для навчання місцевої армії. Передусім підготовки спецпідрозділів, які виконують основний спектр завдань із боротьби з терористами.

У «відпустку» в Мозамбік, або що відіб’ємо, те й охоронятимемо

У португальській газеті Observador з’явилася стаття, у якій автор стверджує про прибуття в кінці літа 2019-го в Мозамбік 160 російських військових. Їх метою нібито є розгортання військово-морської бази та бази спецназу ГРУ. Автор стверджує, що російські військові можуть брати участь у бойових діях проти терористів у провінції Кабу-Делгаду.

Інший португальський журналіст Нуно Фелікс, у своєму твіттері ще конкретніший. Він пише, що російські вертольоти доставили військових фахівців у міста Муеда і Накала. Нібито російські вояки разом із мозамбікськими урядовими військами братимуть участь у бойових операціях проти ісламських радикалів у провінції Кабу-Делгаду.

Але Москва і Мапуту заперечують присутність в Мозамбіку російських військових. Що й не дивно. Росія багато де залучає «іхтамнєтів» − це така ганебна практика держави, яка покриває соромом своїх солдатів. Їх не було ні в Україні, ні в Сирії, ні в Лівії. І в Центральноафриканській республіці донедавна також їх не було (хоча потім РФ визнала присутність своїх інструкторів). Авторитетні західні ЗМІ розповідають, що російські військові компанії активно брали участь у придушенні опозиційних виступів у суданській столиці Хартум. Але Росія усі звинувачення заперечує.

Щодо Мозамбіку, вважають російські експерти, то не виключено, що туди можуть відправитися в приватному порядку інструктори з числа колишніх військових російської армії, чергові «відпускники – іхтамнєти». Офіційна Москва від них вже відмовилась. І це доводить, що інформація про 160 бійців і російські вертольоти, яку давали португальські журналісти – скоріш за все, правда.

Відрядження своїх військових на війну в Мозамбік, вважають в Росії − це вже «їхня особиста справа». А використання співробітників приватних військових компаній для навчання африканських армій і для участі в бойових діях, то це – «дуже поширена практика і головна функція таких компаній». Російські ПВК в Мозамбіку залучать для охорони об’єктів російських компаній, які розроблятимуть газові родовища. Тобто спочатку ці родовища росіяни, за сприяння влади Мозамбіку, відіб’ють «їхтамнєтами» у попередніх власників, а далі ПВК їх охоронятимуть.

Як підсумок, російські експерти впевнені: для Росії і російських енергетичних компаній входження в Мозамбік обіцяє велику вигоду: це експлуатація газових родовищ, поставка обладнання та відправка фахівців. А це – значні кошти для РФ. Тому військова присутність тут вкрай важлива. Щодо російських військових кораблів у портах Мозамбіку, то це дозволяє контролювати південно-західну частину Індійського океану. Росія хоче перетворити Мозамбік на форпост в Африці, звідки здійснюватиме експансію і в інші сусідні країни африканського континенту.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 26000 до 126000 грн

Львів, Львівська область

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Олександрія

Старобільський РТЦК та СП

Системний адміністратор

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Стрілець, Військова частина А7290

Лозова

Військова частина А7290