ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи падає снаряд двічі в одну вирву?..

Ветерани АТО та ООС Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 19 Жовтня 2019, 9:52

Ця історія сталася на початку війни. Батарея самохідних установок «Мста-С», у якій одним із взводів командував молодий випускник Академії Сухопутних військ лейтенант Ілля Котов, вела бойові дії з підтримки піхоти неподалік Волновахи. Висунувшись за передній край, Ілля здійснив кілька залпів установками взводу й відійшов. Влучним вогнем бердичівські гармаші знищили дві та пошкодили одну самохідну артилерійську установку 2С1 «Гвоздика» російських окупаційних військ. Та не встигли українські самохідки далеко відійти, як офіцер отримав черговий наказ: майже з того самого місця, звідки стріляли «Гвоздики», по піхоті відкрили вогонь російські Д-30, які також потрібно знищити.

Повертаючись повз щойно залишену вогневу позицію, Ілля побачив, що місцина вщент переорана російськими снарядами. Тож вирішив схитрити: знову вести вогонь звідти – двічі в одну вирву снаряд не падає. Розгорнулися, навели. Залп, другий. Знялися. Відходячи, отримав інформацію з командного пункту: вогнем взводу вдалося знищити замаскований склад із боєприпасами!

Сьогодні капітан Ілля Котов командує артилерійською батареєю «Гіацинт-Б». До того ж, образно кажучи, в артилерійському квітнику Збройних Сил України, де цвітуть «Гвоздики», «Акації», «Піони» та інші вогняні «квіти», він є кращим з-поміж тих, хто «вирощує» «Гіацинти»! Саме так, адже днями у процесі проведення конкурсу на кращу артилерійську батарею Сухопутних військ, з’ясувалося, що саме він – кращий комбат «Гіацинтів»!

– Цей молодий офіцер випуску чотирнадцятого року вступив у бій одразу після отримання офіцерських погонів, – розповідає командир дивізіону підполковник Геннадій Хабло, – так би мовити, з корабля на бал із точністю до навпаки. Днів 10 він пробув у ППД, і, після двотижневого бойового злагодження дивізіону, прийняв командування самохідним артилерійським взводом під Амвросіївкою.

У його бойовій біографії були Савур-Могила та Іловайськ, Волноваха та інші гарячі точки на мапі Донбасу. Під Іловайськом гармашам пощастило: вони були останніми, хто вийшов майже без перешкод.

– Лише одного разу тоді ми зійшлися з росіянами, – згадує капітан. – Ми стояли тоді кілометрах у десяти від Іловайська, коли побачили, як до нас наближається колона з п’яти БМП. Без прапорів. Начебто – із білими смугами. «Наші!» – подумали ми. Аж раптом машини перешикувалися у бойовий стрій, і на одній із них з’явився російський триколор. Вивести гармати на пряму наводку ми вже не встигали, тож відбувся стрілецький бій. Миттєвий та безвтратний. Ворог накивав п’ятами.

За п’ять з половиною років війни на рахунку Іллі Котова та його гармашів – знищені мінометна та самохідна артилерійська батареї противника, склади з боєприпасами й станція радіоелектронної боротьби тощо. На початку своєї офіцерської кар’єри він був самохідником, командував взводом та виконував обов’язки старшого офіцера батареї, після чого отримав під своє начало гарматну батарею.

Для участі у змаганнях на кращу батарею капітан Ілля Котов зі своїми підлеглими та технікою прибув на полігон безпосередньо з району виконання завдань за призначенням.

– Можливо, якщо було би часу побільше, наша батарея посіла би й перше місце серед «Гіацинтів», – шкодує начальник штабу дивізіону майор Володимир Русінов. – Наші колеги з іншої бригади, яким дісталася пальма першості, мали змогу тренуватися на цій місцевості майже місяць, встигли вивчити її. А наша батарея прибула з 420-кілометрового маршу, хлопці подивилися на смугу перешкод, двічі пройшли її, а на третій день вже складали заліки…

Однак з-поміж артилерійських батарей частин Сухопутних військ із 2А36 на озброєнні, батарея 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича виборола у напружених змаганнях друге місце, а її командир був визнаний кращим серед комбатів. І це не стало ні для кого дивиною, продовжує начштабу, адже капітан Котов – офіцер напрочуд грамотний.

– Це – насправді талановитий офіцер-артилерист, – свідчить майор. – Йому й калькулятор не потрібен, усі розрахунки Ілля миттєво здійснює подумки. А ще у нього нестандартні підходи до підготовки особового складу. Із кожним він займається індивідуально: з командиром відділення старшого офіцера батареї, обчислювачами, командирами гармат, старшими навідниками, номерами обслуг, командиром відділення управління командира батареї, оператором-топогеодезистом, розвідником-далекомірником, радіотелефоністом і, зрештою, з командирами взводів. І вже потім – групова підготовка, виконання групових нормативів у складі батареї. Це – колосальний труд, але тільки так комбат може досягти успіху.

За якісну підготовку підлеглого особового складу та високі особисті показники й вишкіл очолюваної ним батареї за підсумками конкурсу на кращу артилерійську батарею капітан Ілля Котов заохочений відзнакою командувача Сухопутних військ. Отримавши відзнаку, офіцер залишився на полігоні допомагати у подальшому проведенні змагань, після яких він знову приєднається до своєї батареї у районі виконання завдань за призначенням. А вдома, у пункті постійної дислокації, на нього продовжує чекати сім’я – кохана дружина Тетяна та двійко діточок – п’ятирічна Настя й одинадцятимісячний Тимур. Нечасто їм випадає бачити чоловіка й батька, та – що вже поробиш, така доля офіцерської сім’ї. Тим паче – у такі складні для країни часи. Тож – звикли, чекають. І – чекають завжди з перемогою!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Робота в лавах ЗСУ за КОНТРАКТОМ

від 20000 до 120000 грн

Гусятин

Гусятинський ТЦК та СП

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Вогнеметник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Головний сержант взводу

від 25000 до 25800 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ