ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

АрміяInform перевірила військовий санаторій «Приморський»

Випробувано на собі
Прочитаєте за: 6 хв. 4 Жовтня 2019, 19:49

Кожен військовослужбовець мріє про відпочинок як для себе, так і для родини. Виявляється, не обов’язково у відпустку їхати до тропіків чи в інші відносно екстремальні місця. Не витративши купи грошей і не звикаючи до «чужого» клімату, можна організувати чудову рекреацію й удома…

Приміром, уже два роки функціонує Центральний військовий санаторій «Приморський» – тут відпочивають і оздоровлюються за символічну ціну з достатньо хорошим рівнем сервісу. Про все розповість наш «ревізор» – кореспондент АрміяInform.

Як потрапити?

Оздоровитися у «Приморському» може кожен військовик сам чи з родиною. Для цього потрібно звернутися до медичної служби або військового госпіталю за місцем проходження служби.

Військовослужбовцям – учасникам бойових дій – путівку надають безкоштовно, решта військових і ветерани військової служби сплачують 25%, працівники ЗС України – 30%, члени сімей військовослужбовців – 50% від повної вартості. Становить вона близько 8000 гривень за 14 днів.

Проїзд до місця відпочинку – переважно потягом з Києва до Бердянська чи Мелітополя, далі – маршруткою до Приморська. Увечері виїхав – близько опівдня вже на місці. Під час реєстрації з собою слід обов’язково мати особисті документи – паспорт, посвідчення офіцера, військовий квиток, свідоцтво про народження дитини, посвідчення учасника бойових дій, медкнижку, санаторно-курортну карту тощо.

Умови проживання

Під час оформлення документів на проживання у медичного реєстратора дізнаюся, що в санаторії оздоровлюється близько 150 відпочивальників, при тому, що загальна кількість відвідувачів може бути до 200. Під час невеличкої екскурсії територією помічаю, що будівництво тут ще триває.

– Санаторій перебуває у стані реформування. Триває ремонт іще однієї будівлі, щоб збільшити кількість місць для відпочинку. Основна проблема – обладнання ліфтів, адже експлуатація верхніх поверхів без них неможлива, – каженачальник Центрального військового санаторію «Приморський» Максим Байденко.

Під час заселення у кімнату помічаю приємну чистоту. Білизна, рушники, меблі, хоч і не найвищого гатунку, але достатньо зручні для проживання. Цим я лишився задоволений. Туалет, умивальник і душ – сумісні. Гаряча і холодна вода цілодобово. У кожній кімнаті з підвищеним комфортом – телевізор, кондиціонер, але за це треба доплачувати. На кожному поверсі – велике фойє з холодильником, телевізором і праскою. На території санаторію – безкоштовна парковка для власного авто.

До мінусів можна віднести хіба те, що працює лише один місцевий телевізійний канал. Але персонал зазначає, що труднощі тимчасові – наступного року сплановано підключення кабельного телебачення й обладнання кімнат телевізорами.

А що найбільше вразило – просторий балкон із краєвидами на морське узбережжя. Тож умови проживання, на мій погляд, тут цілком зручні й комфортні.

Спеціалізація

Профіль санаторію – лікування органів дихання, нервової системи та медико-психологічна реабілітація військовослужбовців.

Кожен із відпочивальників, за направленням лікаря, може проходити процедури з лікування органів дихання настоянками трав, магнітотерапії,  висококваліфіковане лікування всіх форм бронхітів, хронічних захворювань легенів, хвороб  нервової системи тощо.

Медична частина санаторію обладнана кабінетами функціональної діагностики, фізіотерапевтичними кабінетами, приміщеннями для проведення  ультразвукових досліджень і досліджень мозкового кровообігу й кровообігу кінцівок, електрокардіографами, лазерними апаратами, ультразвуковими інгаляторами, апаратами для лікування контузій та травм тощо.

До особливої категорії лікарі віднесли медико-психолічну реабілітацію військових, які нещодавно повернулися зі Сходу, – з ними посилено працюватимуть психологи.

Термін оздоровлення для всіх – 14 днів, але він не кінцевий. На базі санаторію створена військово-лікарська комісія, яка своїм рішенням, як виняток, може продовжити лікування додатково до 10 діб.

Після завершення оздоровлення кожному пацієнту видають лікарську довідку з відповідними рекомендаціями для надання в  лікувальні заклади.

– На майбутнє плануємо відкрити лікувальні ванни та душі, грязьове відділення, оздоровчу сауну, спелеокамери – перебування в кімнаті, наближеної до соляної печери, дієтичні столи – приготування страв для відвідувачів, які хворіють на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, – розповіла  виконуюча обов’язків начальника медичної частини Центрального військового санаторію «Приморський» Наталя Маковоз.

Зважаючи на медичну базу санаторію «Приморський», можна зробити висновок: якщо досконало проходити всю процедурно-лікувальну частину, то часу для відвідування морського узбережжя й дозвілля не залишиться зовсім. Утім, кожен сам визначається із пріоритетами.

Харчування по-домашньому

Тут готують смачно, майже як вдома. Харчування триразове. Якщо сніданок і вечеря загальні для всіх, то обід можна обирати самому – суп або борщ, картопля або гречана каша, котлета чи тушковане м’ясо. І це лише невеличкий різновид страв, які я спробував. Персонал їдальні заздалегідь приносить кожному відвідувачу клаптик паперу аби замовити обід на власний розсуд. Раціон страв постійно змінюється, а кухарі заслуговують поваги від відпочиваючих. Коли дякував персоналу їдальні за смачно приготовлені наїдки, був дуже здивований, бо тут працюють лише два кухарі-універсали, а весь персонал їдальні – лише шість чоловік. І як вони все встигають?

– Дуже хочемо замінити меблі, бо їм дуже багато років, і взагалі треба змінити весь інтер’єр, адже атмосфера в їдальні має гармонувати із свіжоприготовленими стравами, – підкреслила завідувач їдальні «Приморського» Любов Подмазіна.

Морський відпочинок та дозвілля

Найголовнішою прикрасою і місцем відпочинку санаторію, звичайно ж, є Азовське море. Треба пройти майже півтори сотні метрів невеличким металевим містком, і ти вже на узбережжі. Море майже щодня спокійне та чисте, медуз немає. Левову частку власного часу кожен проводить саме тут. Та й недарма. Як кажуть лікарі, морська вода лікує дуже багато хвороб, заспокоює нервову систему. Пляж завжди чистенький і прибраний. Місцеві жителі продають тут морепродукти на будь-який смак та фрукти.

Спілкуючись з відпочивальниками, можу зазначити, що всі лишаються задоволеними наданими послугами санаторію.

– Один із найкращих  відпочинків усією сім’єю. А це – я дружина і двоє доньок. Високоякісні медичні процедури розписані по хвилинах, збалансоване триразове харчування, продумане забезпечення питною водою, цілодобова охорона власного автотранспорту, кліматотерапія, настільний теніс і на додаток гарне море. Добре вирішене питання з дозвіллям. Постійно в санаторії відбуваються концерти, можна відвідати з екскурсією дельфінарій, зоопарк і багато інших місць. Під час екскурсій навіть забезпечують безкоштовним додатковим харчуванням. Хотілося б, щоб у майбутньому збудували сучасний дитячий майданчик, обладнали дитячу кімнату, адже багато людей приїжджає з дітьми. Не було б зайвим посилити мережу wi-fi, поки ж вона дуже повільна, – розповіли військовослужбовець Олександр і його дружина Оксана.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

Львів

Військова частина А2678

Артилерист

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Стрілець-гранатометник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Психолог в бойову бригаду ( Служба за контрактом ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Стаpший навідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Бухгалтер

до 20700 грн

Баранівка

31 окрема механізована бригада