ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Роз’яснення щодо виплат військовослужбовцям у разі поранення, контузії та травм

Інфографіка Консультації Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Вересня 2019, 17:48

Порядок призначення і виплати цієї допомоги затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975 (зі змінами) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/975-2013-%D0%BF) .

Виплачують допомогу в порядку черговості відповідно до дати подання документів до Міністерства оборони України.  Днем виникнення права на її отримання є дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), а в разі повторного огляду та зміни групи інвалідності – дата в довідці МСЕК про первинне встановлення.

Розмір допомоги щорічно змінюється, адже кратний прожитковому мінімуму, встановленому для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. У 2019-му – це 1921,00 грн. (див. інфографіку від АрміяInform).

Допомога призначається і виплачується в залежності від умов отримання інвалідності або часткової втрати працездатності.

Наприклад, якщо інвалідність військовослужбовця (крім строкової служби) настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) або захворювання, яке він дістав під час виконання обов’язків військової служби (чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин), допомогу виплачують у розмірі:

400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність,  у разі встановлення інвалідності I групи;

300-кратного прожиткового мінімуму  –  II групи;

250-кратного прожиткового мінімуму  –  III групи.

Військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:

  • 120-кратного прожиткового мінімуму I групи;
  • 90-кратного прожиткового мінімуму II групи;
  • 70-кратного прожиткового мінімуму III групи.

 Якщо протягом двох років військовослужбовцю під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата провадиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

У разі повторного встановлення (зміни) групи інвалідності, причин її виникнення або ступеня втрати працездатності понад дворічний строк після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги не здійснюється.

У разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності одноразову грошову допомогу виплачують залежно від ступеня, який установлює МСЕК, у розмірі, що визначається у відсотках від 70-кратного прожиткового мінімуму. В такому розмірі допомогу надають військовослужбовцеві, який дістав поранення (контузію, травму або каліцтво) чи захворювання під час виконання обов’язків військової служби, а також звільненому з військової служби, який частково втратив працездатність внаслідок зазначених причин, але не пізніше ніж за три місяці після звільнення з військової служби.

 Увага! Виплату не здійснюють, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), захворювання, інвалідність чи часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов’язаного чи резервіста є наслідком:

  • вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;
  • вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
  • подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

 Довідково. У квітні цього року до Порядку були внесені зміни, за якими допомогу стали призначати військовослужбовцям, які протягом року після звільнення з військової служби померли від захворювання, яке вони дістали внаслідок поранення, контузії, каліцтва, пов’язаних із виконанням обов’язків військової служби; у період проходження військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження  військової служби, а також під час виконання обов’язків військової служби та служби у військовому резерві.

Читайте нас у Facebook
На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку в Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Стрілець, військова служба

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Лаборант киснедобувної станції

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Військовослужбовець, водій-заправник

від 20000 до 22000 грн

Київ

Військова частина А2788