ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Один день у реабілітаційному центрі

Випробувано на собі Новини Реабілітація
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Вересня 2019, 18:57

Нещодавній гість Інформаційного агентства АрміяInform засновник благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд братів Кузьміних» Сергій Кузьміних в інтерв’ю кореспонденту нашого агентства розповів про діяльність організації щодо реабілітації ветеранів бойових дій. На завершення бесіди Сергій Володимирович запросив журналіста відвідати реабілітаційний центр Фонду в Києві. Кореспондент АрміяInform відправився на реабілітацію в рамках нашого творчого проєкту «Випробувано на собі».

Поки головний лікар реабілітаційного центру проводив сеанс реабілітації, адміністратор Ольга запросила оглянути приміщення. Вразив основний великий світлий зал із різноманітними тренажерами, в кімнаті для відвідувачів привернуло увагу сусідство двох книжок: одна спеціалізованого характеру, а друга – «Звичаї нашого народу».  Є кабінет огляду пацієнтів і ще одна невелика кімната для реабілітаційних вправ.

Легенду мого відвідування реабілітаційного центру видумувати мені не довелося: маю довготривалі проблеми з хребтом і коліном, яке, за попереднім висновком лікарів, потребує оперативного втручання – пошкодження меніску.

– Надання реабілітаційної допомоги у нас здійснюється після обов’язкового огляду головного лікаря, – пояснила реабілітолог Зоя Білостоцька, за плечима якої шестирічний досвід реабілітації травмованих спортсменів. – Для нас дуже важливо знати причину травми або захворювання, аби правильно скласти протокол відновлювальних занять.

Головний лікар Олександр Зубець пройшов  свого часу  навчання не лише в двох вищих медичних закладах України, але й курси підвищення кваліфікації в Португалії, Ізраїлі та Німеччині. Ось до його досвідчених рук я і потрапив. Олександр Павлович дуже уважно вислухав мене і не менш уважно дослідив мою «ходову систему», час від часу перекидуючись не зрозумілими для мене словами з реабілітологом Зоєю.

– Я вам раджу поки що відкинути думки про оперативне втручання і довіритись нашим реабілітологам, – зробив свій несподіваний для мене висновок лікар.

За словами Олександра Павловича, м’язи ноги з проблемним коліном через зниження навантаження на неї втратили пружність і не виконують більшість із своїх функцій.

– Маємо надію, що шляхом реабілітаційних вправ ми зможемо повернути вашим м’язам їхній звичний стан, а відтак у вас зникне біль під час руху, – підсумував Олександр Зубець і порадив не гаючи часу пройти перше реабілітаційне заняття.

Перш ніж зайти до кімнати фізичних занять із пацієнтами, поцікавився у  Олександра Павловича, чи передбачається в комплексі реабілітаційних вправ масаж. І лікар знову здивував мене своєю відповіддю: «Масаж – це процедура для лінивих».

У цих словах Олександра Зубця я переконався, коли за мене взялася Зоя Білостоцька. Півтори години (!) я справно і слухняно виконував усі, як мені здавалося, її забаганки: лягав то на спину, то на живіт, підіймав почергово ноги з «грузилом», качався стегном на валиках, терпів вправи з розтяжки м’язів…

Це вже потім я дізнався, що завдяки реабілітологу Зої я піддавався  стрейчингу, методиці маллігана і був прикутий ланцюгами до блочного тренажера дозованого навантаження. Був і  масаж, але міофасциальний, який далеко не для «лінивих».

Після першого реабілітаційного заняття для мене стали зрозумілими слова головного лікаря, коли він повідомив, що є не поодинокі випадки, коли пацієнти з числа ветеранів війни після двох-трьох сеансів полишають заняття. Так, деякі вправи виконувати важко, набридає одноманітність рухів, присутні больові відчуття. Але чи можна їх порівняти з тими труднощами, які витримали учасники війни на Сході країни? Думаю, що ні.

Потрібно зрозуміти одну річ: якщо хочеш досягти позитивного результату, ні в якому разі не можна зупинятися на півдорозі. Є багато прикладів, коли наполегливість, сила духу і впертість підняли на ноги і повернули до активного життя чимало хлопців, які зазнали поранень на війні. Головне – повірити в себе. Цю віру підтримують і в реабілітаційному центрі Міжнародного благодійного фонду братів Кузьміних.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Снайпер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 23000 до 123000 грн

Володимир, Волинська область

Пілот, оператор безпілотних авіаційних комплексів

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Майстер БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 20000 грн

Лозова

Військова частина А7290