ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Другокласниця Настуся старається бути найкращою в усьому, щоб не засмучувати татка, який спостерігає за нею з неба

Life story Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Вересня 2019, 8:18

2014 рік. Молода родина Грушків з надією дивиться в майбутнє. Роман обіймає гарну посаду в лісництві на Вінниччині. Статний, освічений, працьовитий, товариський, гордість батьків. Його красуня-дружина Марта доглядає дворічну Настусю – татове сонечко. Молоде подружжя планує взяти на виплат житло, аби жити окремо від батьків. Але невдовзі розпочинається війна…

– Питання, щоб Роман пішов добровольцем за перших хвиль мобілізації не поставало, була маленька донечка, та й направду дуже швидко розгорталися події, – розповідає Марта Грушко. – Коли ж під час третьої хвилі надійшла повістка, у нього не було жодної думки, щоб «відкосити». Роман взагалі завжди був правильним, ніколи не від чого і не від кого не ховався. Навіть обіймаючи керівну посаду, не цурався простої фізичної роботи. Це його батьки таким виховали.

Тож батько, сам колишній військовослужбовець, а тепер викладач «Захисту Вітчизни», підтримав сина. Буквально за два-три дні Роман Грушко зібрав речі, попрощався із родиною та в серпні 2014-го вирушив до 30-ї окремої механізованої бригади у Новограді-Волинському.

–  Ми навіть не встигли оговтатися і зрозуміти до кінця, що Рома їде воювати, – на очах у Марти починають з’являтися сльози, проте дуже швидко ця тендітна молода жінка бере себе в руки, адже поруч бігає усміхнена Настуня. – Збирали йому речі ледь не в телефонному режимі, поки він їхав додому з роботи.

І почалося для родини зовсім інше життя. Марта вийшла на роботу ще до завершення декретної відпустки, Настусю віддали в садочок. А старший солдат Роман Грушко після навчання в ППД вирушив на передову, де воював у складі  розвідувального взводу на посаді оператора-навідника БМП.

– Для мене то був страшний період. Я весь час хвилювалася за Рому. Важко було і фізично, адже садочка в нашому селі немає, тож доводилося везти маленьку Настю до райцентру, а потім ще діставатися до роботи у сусіднє село. Чоловіка бачила лише єдиний раз: він приїжджав на два дні ще тоді, коли навчався у Новограді-Волинському.

А одного дня Липовець, селище, де жили батьки Романа,  замовкло. До родини Грушків почали телефонувати друзі і питати, чи все в них гаразд. Лише за кілька днів тато Романа на чергові розпитування змусив друзів розповісти, що це за цікавість. І дізнався, що вже кілька днів селищем ходять чутки, що його сина більше немає.

– День, коли прийшов військком із чорною звісткою, пам’ятаю погано, – пригадує далі жінка. – Стоять чужі люди на подвір’ї. Я всім тілом відчула, що новини нехороші.

«У районі міста Дебальцеве Донецької області під час танкового обстрілу старший солдат Роман Грушко, виконуючи бойове завдання, зазнав травми, несумісної з життям».  Сухі рядки документів, які для цілої родини, наче обірвали життя. Після загибелі Романа вони ніби відгородилися від світу, закрились у своєму горі та в своєму домі. Марта подовжила відпустку по догляду за дитиною. Настуся півроку взагалі ні з ким не хотіла спілкуватися. Якийсь час мати із донькою жили в батьків Роми. Як згадує Марта, вони допомогли один одному переживати нестерпне горе та невимовний біль.

– Настуся дуже нас рятувала, ганяла по хаті, не давала нашому відчаю брати гору. Її дитячий сміх і жага до життя нас буквально лікували.

Тут до нашої розмови долучається семирічна Настуся. Показує коліна у синцях та подряпинах – результат літнього відпочинку. Вона вже другокласниця. Їй подобається ходити до школи і вивчати математику. А ще дівчинка танцює та відвідує заняття з акробатики. Мріє стати педіатром.

–  А може, не педіатром, а тренером з катання на роликах. У мене є і самокат, і ролики, і велосипед. Гадаю, з мене буде гарний тренер. Хоча, – задумується дівчинка, – може, і фотографом стану. У мене це теж непогано виходить – маму фотографувати. А ще мрію стрибнути із парашутом, вмію смажити яєчню, допомагаю мамі нарізати салат, прибирати в хаті і захищаю нашого кота від павуків.

На запитання про татка, Настуся із гордістю відповідає:

– Мій татко – герой. Він загинув на війні. Але він завжди спостерігає за нами з мамою з неба і радіє всім нашим успіхам. Я не хочу  його засмучувати і буду найкращою дівчинкою.

Наразі Настя з мамою готуються до нового навчального року. Вже приготували вишиванку на перший дзвоник.

– Якихось проблем із підготовкою до школи не маємо, – завершує розмову Марта.

– Вінницька міська влада щороку виділяє певну суму, на яку можна придбати шкільну форму, вишиванку, блузи чи ще якийсь одяг у визначеному магазині. Вінницька обласна адміністрація допомагає з канцелярією. Одна із приватних фірм міста на 1 вересня подарувала Настусі, як і іншим школярикам, рюкзак зі всім необхідним приладдям. Допомагають і ветеранські спілки. Ми дуже всім вдячні за допомогу, за те, що не залишають нас сам на сам із проблемами.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент відзначив державними нагородами понад 700 військових, з них 228 — посмертно

Президент відзначив державними нагородами понад 700 військових, з них 228 — посмертно

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 718 військовослужбовців України, 228 з них — посмертно.

У Запоріжжі до центру рекрутингу протягом місяця звернулись понад 700 осіб

У Запоріжжі до центру рекрутингу протягом місяця звернулись понад 700 осіб

Понад 730 людей звернулись до Запорізького центру рекрутингу за місяць.

Окупанти скинули модернізовану авіабомбу на Селидове

Окупанти скинули модернізовану авіабомбу на Селидове

У вівторок, 23 квітня, о 4:20 окупанти вдарили авіабомбою УМПБ Д-30 по Селидовому на Донеччині.

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце в делегації для виїзду за кордон  

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце в делегації для виїзду за кордон  

Військовослужбовець військової частини з Львівщини за гроші обіцяв фіктивно включити військовозобов’язаного до складу делегації, яка виїжджатиме на міжнародну конференцію до однієї з країн Євросоюзу.

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва хоче зробити внесок в українську протиповітряну оборону, зокрема надати радари протиповітряної оборони.

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення восьми військових адміністрацій у Запорізькій області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець на службу за контрактом від 21 до 45 років

від 20000 до 60000 грн

Київ

Святошинський РТЦК та СП

Радіотелефоніст мінометної батареї, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стрілець в сили оборони

від 21000 до 50000 грн

Калинівка, Вінницька область

Стрілець/чиня-снайпер/ка (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Фельдшер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП