ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Загроза виселення 59-го військового госпіталю спала

Важливо Військова медицина Новини ООС
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Серпня 2019, 17:09

Інформаційний простір сколихнуло повідомлення про те, що нібито очільником Луганщини ухвалено рішення не подовжувати оренду приміщення у Сєверодонецьку для 59-го військового госпіталю. Громадськість і військові здійняли тривогу, бо з’явилася загроза для військових медиків, які за час війни рятували життя і здоров’я більш ніж 25 тис. бійців, опинитися на вулиці. Що у цьому правда, а що ні?

Починаючи з 2014-го року госпіталь за об’єктивних причин змінював місце дислокації вздовж лінії зіткнення шість разів. Одного разу внаслідок прямого артилерійського влучання у лікарську будівлю.
Наслідки можливого виселення 59-го «у нікуди» могли б стати катастрофічними. Бо це зруйновало б ретельно вибудовану нинішнім начальником госпіталю підполковником медичної служби Андрієм Телефанко систему медико-евакуаційної логістики. Себто невідкладна медична допомога, реанімаційні заходи, починаючи буквально з районів оборони батальйонів, оперативна доставка поранених у Сєверодонецьк та відправка на «велику землю» були б унеможливлені!
У розпорядженні госпіталю залишилися б лише чотири мобільні групи поблизу передових позицій. У кожній групі є по два авто, хірург, анестезіолог, три медсестри, дві санітарки та два водія. Також кожна група має похідні реанімаційні комплекти.
Одначе можливості цих мінізагонів обмежені, оскільки більшість поранених потребують серйозніших стабілізації та хірургічного втручання у стаціонарних умовах.
Луганчанам добре відомо й те, що за час дислокації за угодою з владними та медичними структурами Сєверодонецька 59-й надав безоплатну медичну допомогу 5 тис. цивільних людей. Містяни шикуються в черги, щоби потрапити на прийом до військових фахівців. Тож громадськість і стурбувалася: може, хтось у «високих» кріслах «підзабув», що війна все ще триває? До речі, територія цього закладу до приїзду військових медиків нагадувала джунглі вкупі зі сміттєзвалищем…
27-го серпня начальник госпіталю отримав офіційний лист, у якому повідомлялося про неможливість подовження договору оренди, оскільки балансоутримувач комплексу має на нього свої плани. Про це він негайно доповів командувачу оперативно-тактичного угруповання.
А вже вчора голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький опублікував на сайті пояснення свого рішення.
У травні 2015 року для потреб обласної клінічної лікарні у Сєверодонецьку по вулиці Сметаніна, 5 було розроблено проєктно-кошторисну документацію для проведення капітальних ремонтів під обласну клінічну лікарню. Одначе у той час тривали запеклі бої, й було ухвалене рішення віддати дві найбільші будівлі для розташування саме мобільного військового шпиталю.
Утім усі ці п’ять років для Луганщини гострим залишається питання відновлення медицини ІІІ рівня, тому що жителі області  отримують таку допомогу не в повному обсязі. На сьогодні сама обласна клінічна лікарня тулиться на базі орендованих приміщень у Сєверодонецьку, Лисичанську та Рубіжному.
Тому існує величезна проблема надання високоспеціалізованої допомоги за серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, хвороб органів травлення, дихання, цукрового діабету. Не надають належну допомогу вагітним жінкам, породіллям, новонародженим дітям, зокрема недоношеним! Область не може сьогодні надавати кваліфіковану допомогу, тому хворих транспортують до обласних лікарень Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Києва. А це час, іноді вирішальний для здоров’я та життя людини.
З огляду на це Віталій Комарницький планує використовувати ці приміщення спільно, розділивши зони відповідальності військових із цивільними лікарями.

Окремо наголошую: кваліфікована медична допомога для наших військових гарантовано й цілодобово надаватиметься в повному обсязі. Ми в жодному разі не намагалися відібрати приміщення військового шпиталю та залишити наших захисників без медичної допомоги.

P.S. Як повідомила АрміїInform помічниця очільника Луганської ЦВА Ольга Куцевська, на початку наступного тижня Віталій Комарницький узгодив зустріч із керівництвом Вінницького військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, структурним підрозділом якого є 59-й госпіталь. У ході перемовин планують розв’язати всі проблемні та організаційні питання. Цю інформацію підтвердив і начальник 59-го Андрій Телефанко.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор взводу радіоелектронної боротьби

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Водій-військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець-санітар 155 батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область