ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Студент-медик під час канікул їздив на війну

Life story Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 20 Серпня 2019, 14:14

    Я зустрічалась із Андрієм Момотом після державного іспиту, який він складав після завершення навчання на військовій кафедрі Вінницького національного медичного університету. До речі, склав на «відмінно». Він – перший медик у родині. Хоче бути або анестезіологом-реаніматологом, або терапевтом. І, швидше за все, військовим. Планує вступити до військово-медичної академії.

–  Змалечку постійно брав участь у різних військово-патріотичних змаганнях і таборах. Я завжди був командиром. Одне із таких змагань проходило в славетній 95-й бригаді. Ми, старшокласники, тиждень жили на полігоні і посіли 3 місце. І на військову кафедру пішов, аби розібратися в структурі армії, вивчити, як і що працює у військовому організмі.

Під час розмови серйозність Андрія поступово зникає, в очах з’являються бісики авантюризму. Проте після мого запитання, чи не бажання «погратися у війнушки» підштовхнуло його на канікулах, після завершення третього курсу, рвонути на Схід, хлопець вмить стає ще серйознішим.

– Захищати Батьківщину – це мої ідейні переконання, мене в родині ростили в любові до рідної землі, до наших традицій, до історії. Може це дещо й пафосно, але я патріот, –  переконує хлопець.

На «нуль» Андрій вперше потрапив 2017-го. Тоді хлопець закінчив третій курс, успішно склав медичний іспит «Крок 1» (своєрідний державний зріз на те, чи зможе далі навчатися студент-медик). Цим довів сам собі, що вже досяг певної сходинки професійної компетентності і може вирушити на Схід захищати Україну, про що мріяв ще після Майдану.

–  Коли почався Майдан, я не міг всидіти вдома, хоч тоді ще був школярем. Навіть був поранений осколками гранати, що вибухнула поряд зі мною. Пам’ятаю, як я, поранений, по дорозі додому ще заїхав в МакДрайв, так кортіло з’їсти чогось шкідливого. Перев’язки робила подруга, бо до лікарні тоді ще небезпечно було звертатися: ніхто не знав, чим закінчиться протистояння з Беркутом. На Схід хотів вирушити одразу ж із початком бойових дій. Але обставини слалися так, що не зміг: вступив на навчання до медуніверситету. І вже коли склав «Крок», навіть не дочекавшись результатів, вирушив на передову в складі групи ASAP Rescue.

Із цією громадською організацією, яка надає медичну допомогу та здійснює евакуацію поранених військовослужбовців та цивільного населення, Андрій як парамедик на Сході був 5 разів. У прифронтових селах лікарів практично немає. Тож і надавати допомогу доводилося найчастіше цивільному населенню. Перші три поїздки Андрій згадує як процес постійного набуття досвіду. Хоч хлопець і вивчав фармакологію, та ж практичного досвіду  в нього не було.

– Кожну вільну хвилину, коли не виїжджали до хворих, вивчав інструкції до ліків. Бо уявіть,  приходить бабця із медкнижкою, а там «тисяча» діагнозів. Перед тобою – повний ящик із медикаментами, очі розбігаються, і не знаєш, за що хапатися. На щастя, перший тиждень я був не сам, їздив з лікарем Юлею Зозулею, вона трохи ввела в курс справи. Потім вже освоївся. Хочеш стати професіоналом – маєш добре знати  свою справу. Я відповідав за здоров’я цих людей і не мав права схибити.

Довелося евакуювати і важкопоранених військовослужбовців, на щастя, всі були стабільні. Проте все-таки були випадки, які врізалися і в пам’ять, і в душу назавжди.

– Люди на Сході різні, і ми маємо це усвідомлювати. В однієї жіночки стався інфаркт, ми її хотіли завезти в Бахмут. Але на КПВВ вона почала криком кричати, що в Бахмуті її вб’ють і  їй треба в ДНР. З одного боку розумієш: людина помирає, їй треба термінова допомога, з другого – вона хоче в ДНР. Закінчилось тим, що жінка написала відмову від госпіталізації. Я поставив їй крапельницю, ми домовились про те, щоб її першою чергою відправили на ту сторону. Запам’ятався й інший випадок. Приїхали на виклик, там двоє поранених:  чоловік і жінка. Жінка молода, років до 30. За її життя ми вперто боролися. Вона тривалий час лежала без допомоги з величезною втратою крові, ще й п’яна. Зробили все від нас залежне, довезли живою до лікарні, але за дві години вона померла. А вдома в неї залишилася 6-річна донечка. І щоразу, коли ми приїжджали в те село, я не міг спокійно дивитися в оченята маленької дівчинки, яка залишилася фактично сиротою.  Важко пережити будь-яку смерть.

Досвід та бойове братерство, щирі люди та стосунки, чесність, вміння жертвувати собою заради друга – такі плюси Андрій знайшов для себе на передовій. Проте є і мінуси.

– Ніколи не любив брехати, тим більше батькам, проте тут довелося. Вони спочатку нічого не знали про мої поїздки в АТО. Та й тепер думають, що я був на другій лінії, на практиці в госпіталі. Ще один мінус – важкувато повертатися до мирного життя.  З одного боку війна загартовує. З іншого – забирає … Там все чітко і зрозуміло. Це чорне, це біле, ця людина хороша, ця – ні. Там ти знаєш, і це мені найбільше подобається, що коли ти смієшся разом із друзями, це щиро. Такі миті безцінні.

За два останні  роки хлопець практично не відпочивав: навчання у медичному виші на бюджеті, коли кожний бал впливає на те, чи буде стипендія, поїздки на передову.  Нині ж Андрій ще влаштувався на роботу. Жартує, що на морі був лише в Широкиному разом із «Госпітальєрами», і те – взимку. Каже, що просто потрібно багато вчитися, адже для майбутнього медика, тим більше для військового, це дуже важливо. А відпочити можна – і в тренажерному залі!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

За минулу добу на східному напрямку Сили оборони України ліквідували ще 627 російських загарбників та знищили чимало техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734

Такелажник, військовослужбовець ЗСУ

від 20460 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Національна Гвардія України

від 21000 до 30000 грн

Київ, Київська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Бухгалтер (військовий)

від 20000 до 20000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Стаpший стpілець-опеpатоp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ