ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Продзвонити» для нього не «зателефонувати», або – як воно, підривати по 300 снарядів щодня?

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Серпня 2019, 17:11

Молодший сержант Віктор Герасимчук – сапер, тож слово «дзвонити» має для нього зовсім інший зміст, аніж переклад із суржику звичного слова «телефонувати». Віктор продзвонює кабелі, що ведуть від підривної машинки до гори боєприпасів, які група розміновування підняла з ґрунту та повинна знешкодити.

25-річний сапер в армії  уже п’ять років – із початку війни на Сході України. Щоправда, в районі проведення Операції об’єднаних сил він поки що не був – у нього інша війна, мінна. Навіть не будучи на Сході, він щодня виконує бойове завдання із розмінування місцевості та її очищення від нерозірваних боєприпасів.

Строкової Віктор, як і багато його ровесників-контрактників, не служив – одразу уклав контракт. «Навчалка» у Старичах, і новоспечений сапер став стрільцем у роті охорони Об’єднаного центру матеріально-технічного забезпечення Повітряних Сил. Стрільцем – тимчасово, адже протягом трьох місяців навчання він здобував військово-облікову спеціальність «сапер».

Тож невдовзі – ще одна «навчалка», вже у Василькові, отримання сержантських личок та призначення на посаду командира відділення інженерно-саперного взводу роти охорони. Щоправда, згодом саперний взвод було скорочено, й відтоді молодший сержант Герасимчук – номер обслуги в зенітно-артилерійському взводі. Втім, займається і сьогодні справою саперною.

Із липня по вересень 2017 року в складі групи розмінування під командуванням на той час начальника інженерної служби Об’єднаного центру МТЗ майора Віктора Козаченка молодий воїн працював на розмінуванні у Балаклеї. Там група щодня піднімала з ґрунту та знешкоджувала близько 150 нерозірваних боєприпасів. Здебільшого це були артилерійські снаряди калібрів 115, 122, 125, 152 та 240 мм. Відповідно боєприпаси для танків Т-62, Т-64 та Т-72, а також для ствольної та реактивної артилерії.

А потім була Калинівка, і командування перекинуло цей інженерно-саперний підрозділ вже на нову гарячу точку. 27 вересня 2017 року групи розмінування від Повітряних Сил, серед яких – і група майора Козаченка, приступили до розмінування й розчищення проходів на території цієї військової частини. Відтоді  вже майже два роки поспіль молодший сержант Віктор Герасимчук виконує бойові завдання тут. Підполковник Віктор Козаченко  проходить службу на посаді старшого офіцера інженерної служби Командування Повітряних Сил, а групою розмінування керує його наступник, капітан Максим Щерблюк.

У Калинівці сапери знешкоджують боєприпаси приблизно тієї ж номенклатури, що й у Балаклеї. Працюють поверхневим способом – піднімають з ґрунту снаряди, що не розірвалися, транспортують їх на підривний майданчик та знищують. Знищення відбувається за допомогою підривних машинок КПМ-1 – електричним способом.

– Це – конденсаторна підривна машинка, – пояснює Віктор, дістаючи з кишені маленький підкажчик – брошуру, що зробив і видав кожному своєму курсантові свого часу викладач інженерної підготовки у Старичах. – Це – капсуль-детонатор, це – тротилові шашки… А ось – снаряди, що ми піднімаємо та знищуємо…

Віктор розповідає, що протягом осені – початку зими 2017 року дві групи з його військової частини та ще кілька груп розмінування працювали пліч-о-пліч, і його група тоді піднімала боєприпаси, що не розірвалися, та транспортувала їх до місця знешкодження. Пізніше, коли більшу частину території вже було обстежено, і кількість груп зменшилася, його невеличкий підрозділ почав займатися виключно знищенням нерозірваних боєприпасів. Поруч працюють бердичани – сапери з 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича. Щодня з 7 ранку й до вечора на підривному полі, що знаходиться на технічній території арсеналу, сапери складають боєприпаси, що повинні бути утилізовані, у величезну яму, вириту, до речі, екіпажем екскаватора з їхньої ж частини. Після цього від ями, у якій складено близько ста снарядів, на безпечну відстань (понад 500 метрів) прокладаються два кабелі, основний та резервний, які під’єднують до підривної машинки. Потім Віктор омметром М-57 продзвонює кабелі, перевіряючи активний опір. І вже потім з-за укриття виконується підрив. На день, як правило, підривається близько 300 снарядів – 3 таких ями.

Щодня, крім вихідних та святкових днів, уже двадцятий третій місяць поспіль Віктор із бойовими товаришами виконує бойове завдання із розмінування цього арсеналу. А вдома на нього чекають молода дружина та 9-місячна донька. Звичайно, хотілося би частіше бувати у сім’ї, але – служба є служба. І вона молодшому сержантові подобається. Невдовзі він планує укласти вже третій контракт.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Автомеханік

від 22000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Фахівець зв’язку

від 21000 до 25000 грн

Подільськ

Державна прикордонна служба України

Фельдшер медичного пункту, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Навідник-оператор БМП

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Головний сержант взводу

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область