ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Після наших виснажливих багатокілометрових походів, бійців турбує тільки одне: «Коли ще?..»

Реабілітація Спорт
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Серпня 2019, 15:25

Чотири години на водах Сугоклії в команді побратимів та родини, море емоцій, задоволення і трохи екстриму для тих, хто боїться води. Таким було знайомство з каяками для атовців Кропивницького… Цей вид реабілітації став можливим для учасників «Гірської терапії» від місцевої мобільної групи волонтерів. Наталія Салімова, координатор і співзасновник проєкту, розповідає, що програму реабілітації створювали дуже ретельно.

– У 2017 році, спільно з всеукраїнською координаційною радою ветеранів війни і учасників бойових дій, започаткували в місті реабілітацію для бійців. Проводили для них тренінги та бесіди з психологами, – говорить Наталія. – Та  одного разу хлопці запропонували піти командою у Карпати. Просто прогулятися. Раз пішли, другий, і ми побачили, що це дає більший результат, ніж, приміром, тренінги. От і вирішили започаткувати в Кропивницькому такий вид реабілітації як гірська терапія.

Автор проєкту та інструктор – Сергій Нога, інструктор та його помічник – Костянтин Зайцев. Обидва – учасники бойових дій. Перш ніж офіційно запуститися, майже рік проводили консультації – що і як краще зробити, аби весь комплекс таких походів мав позитивний та лікувальний ефект.

– Найбільше питань виникало до тактичного спорядження, яке з собою брали бійці. Воно було непридатним до використання у гірських умовах. Виявилося, що туристичне набагато практичніше. Тоді ми й почали співпрацювати з Центром волонтерів People’s Project. Вони допомогли коштами, аби ми закупили все необхідне спорядження, – згадує Наталія. – Також дуже ретельно підбирали харчування, аби воно було збалансованим і не важким за вагою. Продумавши все, зробили наплічник на 5 кг легшим (без залізних бляшанок і купи непотрібних продуктів).

А ще напрацювали і кілька принципів, на яких має базуватися терапія.

– Перш за все, це – «рівний – рівному». Подумали, що для бійців буде комфортніше, якщо інструкторами будуть учасники бойових дій. Другий принцип – оздоровлення, – розповідає Наталія Салімова. – Третій – гендерна рівність. У похід йдуть як жінки-атовці, так і дружини загиблих бійців. Ну і останній принцип – екологічність. Ми не маємо шкодити природі, а за потреби ще й прибираємо за іншими.

Похід триває близько двох тижнів, адже перші дні людина тільки адаптується до нових умов. А вже з третього дня на організм йде позитивний вплив гірського середовища.

– Після наших виснажливих багатокілометрових походів, бійців турбує тільки одне: «Коли ще?..» Тож команда проєкту «Гірська терапія» не сидить на місці й між походами ніхто не збирається розслаблятися. Щоб драйвово провести час із родиною – активний відпочинок, гарні пейзажі, весела компанія однодумців, то не обов’язково їхати деінде. При бажанні все це можна знайти і в нашому місті – Кропивницькому. Цими вихідними разом із родинами учасників бойових дій ми знайомилися із новим для нас видом спорту – каякінгом. У процесі зародився ще один проєкт, але про це згодом, – усміхається Наталія.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Системний адміністратор

від 50000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Медична сестpа-анестезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Одеса

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Бойовий медик

від 27000 до 80000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр