ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Під прицілом мисливської рушниці доводиться перебувати працівникам військового комісаріату під час розшуку призовників

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Серпня 2019, 17:17

Рейди «мобільних груп» як вимушений крок

Восени 2018-го уманський міський об’єднаний військовий комісаріат призвав до війська 50 юнаків. Весною цього року план зріс на 10 призовників. І військкомат виконав його.

– Лише працівники комісаріату знають, якою ціною дається виконання плану, — зітхає начальник відділення комплектування та призову майор Віктор Болгаров. – За повістками прибувають здебільшого ті юнаки, які стовідсотково впевнені, що через різні причини їх не призвуть. Усіх інших змушені відловлювати у прямому сенсі цього слова.

За підсумками торішньої осінньої кампанії за ухилення від служби в армії відкрито три кримінальні провадження, але їхній розгляд у суді завис через дефіцит… суддів.

В уманському військкоматі на період призовної кампанії змушені були створити мобільну групу з двох-трьох працівників і представника поліції. Правоохоронця залучають лише для того, щоб убезпечити учасників рейду. Розшук призовників з метою вручення повістки проводять за місцем роботи, проживання, відпочинку тощо. Після зустрічі з представниками мобільної групи і усвідомлення наслідків ухилення від служби хлопці зазвичай самі йдуть до військкомату для проходження медичної комісії.

Інколи рейди мобільної групи бувають украй небезпечними. За словами майора Болгарова, в одному з сіл Уманського району мати призовника зустріла представників військкомату з мисливською рушницею, заборонивши їм навіть підходити до хвіртки, щоб поспілкуватися.

Хворий чи «косить»

Якщо юнака знайшли, вручили йому повістку і він прибув до військкомату, це ще не означає, що його обов’язково призвуть. Чимало батьків завчасно готуються до проходження їхнім сином медкомісії, «рихтуючи» за допомогою знайомих лікарів історію хвороби свого чада.

– Мушу визнати: є чимало молодих хлопців, які симулюють хворобу, – зазначила голова військово-лікарської комісії Марія Пищик. – Здебільшого симулянти використовують завчені фрази: «болить усередині» або «колька у боці». Кількома запитаннями досвідченому лікарю неважко з’ясувати, чи юнак справді має проблеми зі здоров’ям чи «косить».

Вислухавши скарги призовника, лікар призначає обстеження, яке потребує часу, інколи у стаціонарі. Так юнакам удається ухилитися від поточного призову і розраховувати на вдалий для себе результат під час наступної кампанії.

За словами Марії Анатоліївни, стан здоров’я молодих уманчан із року в рік погіршується. Характерними є захворювання на сколіози, плоскостопість, рідше — хвороби серця й ознаки гіпертонії.

Рецепти від ухилення

На переконання майора Віктора Болгарова, штрафи від 85 до 255 грн за порушення призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військкомату без поважних причин ситуацію з призовом не покращать. Слід суттєво збільшити суму штрафу, вважає офіцер.

Велику надію в уманському військкоматі, як і в інших, покладають на єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, який має запрацювати наступного року. До нього внесуть дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. Первинну інформацію для реєстру надасть Центральна виборча комісія. Прикордонна служба повідомлятиме про перетин військовозобов’язаними державного кордону (водночас відстежуватиме виїзди за кордон і 17-річних юнаків), а податкові органи — про джерела доходу й місце проживання. Безпосереднім наповненням реєстру займатимуться військкомати.

– Єдиний реєстр не лише поліпшить контроль за переміщенням призовників, а й не дасть змоги недобросовісним працівникам військкоматів заробляти на хабарах від ухильників, – зазначив майор Віктор Болгаров. – А ще він дасть змогу ретельніше підходити до формування бригад Збройних Сил.

Нагадаємо, що з початку 2019 року в Україні обліковано 342 кримінальні провадження щодо ухилення від призову на строкову військову службу.

Довідково: В Україні обліковано 342 кримінальні провадження щодо ухилення від призову на строкову військову службу

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Очільник ГУР розповів, як російські військові нищать своїх же громадян на території рф

Очільник ГУР розповів, як російські військові нищать своїх же громадян на території рф

Начальник Головного управління розвідки Міністерства Оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов прокоментував військові удари на території російської федерації.

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу оголосив перші тендери на закупівлю зимового одягу для Збройних Сил України.

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Основою для реалізації гендерної політики у Збройних Силах України є використання західного досвіду та співпраця з країнами НАТО.

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Колишній український, а нині російській музикант, лідер відомого поп-рок-гурту, який є уродженцем України, має російське громадянство.

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

Щодня ворог скидає на східній ділянці фронту по 20-30 керованих авіаційних бомб.

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

Україні вдалося провести низку важливих змін у системі оборонних закупівель, які, зокрема, допомогли і в забезпеченні військ під час російської агресії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Снайпер, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кухар в ЗСУ

від 21000 до 51000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Стрілець-зенітник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Офіцер (за напрямком правоохоронної діяльності)

від 20100 до 58000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ