ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Краще в бліндаж…

Лонгрід
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Серпня 2019, 10:51

Боєць із передової про нові мобільні будиночки: «Якщо почнеться артобстріл, сюди ніхто не побіжить ховатися. Одне попадання — і його просто не стане. Краще в бліндаж»…

Навіщо пластикові вікна під землею?

Бійці ЗСУ, які захищають країну від агресора у складі Об’єднаних сил, другий тиждень тестують нові модульні будиночки на передовій. Говорять, що вони значно комфортніші від бліндажів, проте непридатні до використання на передовій. Причина — відсутність броньованого захисту, тобто, в разі влучання ворожого снаряда будуть знищені разом із людьми всередині.

Командир роти Віталій Іванович, бійці якого тестують шестимісний модуль, показує позиції і нове житло:

— Ось дивіться, привезли нам ці будиночки ще з самого ранку, — емоційно розповідає ротний. — Приїхав величезний трейлер, кран зі стрілою, бульдозер, екскаватор. Роботи зі встановлення закінчили тільки під вечір. Гуркіт стояв добрячий весь день. Аж москалі повилазили дивитися, що це у нас відбувається. Добре, що у нас перемир’я нині. А якби ні? Від наших позицій до ворожих від 400 до 1200 метрів. З СПГ дістають, з ДШК дістають, навіть із ПКМа дістають. Як думаєте, дав би ворог нам їх установити? Може і дав би, щоб потім вночі всіх накрити. Вони ж бачили, де працювала техніка. На передовій приховано зробити всі роботи просто неможливо.

Іванович розповідає, що кілька місяців тому саме по цих позиціях гатив ворог. За півгодини прилетіло 32 міни. Людей урятувало міцне перекриття бліндажів.

— Для цього будиночку багато не треба, — каже офіцер. — Вистачить кілька влучань. Наслідок — даремна робота і витрачені кошти. Головне завдання командирів — зберегти життя особовому складу. Про це також постійно наголошує начальник Генерального штабу. Тому вкопуємося якнайглибше. Будиночок теж закопали. Завдяки відсутності санвузла і комунікацій удалося опустити його глибоко під землю. Зробили перекриття з потужних колод у три накати, все як годиться.

До внутрішнього оснащення у бійців мінімальні зауваження. Загалом які і щодо ергономічності розміщення поличок, тумбочок, робочого столу. Хлопці невибагливі і раді будь-якому поліпшенню комфорту. Щоправда, не розуміють навіщо пластикові вікна під землею. Ще один недолік — немає запасного виходу з модуля. А відповідно до заходів безпеки він повинен бути.

А в декого умови у ППД гірше, аніж у нових модулях на передовій

На позиціях сусідньої роти тестують ще одну модифікацію житлового модуля — на чотири спальних місця зі зручностями всередині. Воїнів бентежить його ціна — майже півмільйона гривень за обшитий зсередини контейнер з ліжками і санвузлом та з комунікаціями і агрегатами. Кажуть: «Ось зараз його установимо, підключимо, а потім поїдемо на ротацію, а будиночок залишиться, якщо його ворог не знищить. А в нас же немає ППД, ви знаєте? Бригада живе по полігонах у палатках із 2015-го року!»

Демонструє модуль Максим — оператор-навідник бойової розвідувальної машини.

— Ось такий житловий модуль на чотири спальних місця зі зручностями всередині привезли минулого тижня, — розповідає він. — Усередині є туалет, умивальник, душова, кондиціонер. Будиночок комфортабельний, хороший, чимось подібний на блок у гуртожитку. Це значно краще, ніж жити в палатках з буржуйками, дровами, димом і чадним газом. Є кондиціонер і електричне опалення. Виходить цікава ситуація: на передових позиціях поблизу окупованої Горлівки маємо ліпші умови, ніж після ротації.

Максим переймається, що через вузли забезпечення й комунікації санвузла такий модуль не можна глибоко вкопати. Це головний мінус. Використовувати його можна тільки на поверхні, а це — ризики.

— Влучання снаряда — і будиночка просто не стане. Гадаю, ставити їх треба подалі від передової, де ризики прильотів мінімальні. Якщо почнеться артобстріл, сюди ніхто не побіжить ховатися. Одне влучання — і його просто не стане. Краще в бліндаж…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 у ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби, 18 квітня, з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер з автоматизованих систем управління

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Нікополь, Дніпропетровська область

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Навідник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр