ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

А ви знаєте, як воно – ходити по звільненій землі?

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 15 Серпня 2019, 16:31

А ви знаєте, як воно – ходити по звільненій землі? По рідній, яка ще недавно була недосяжною для тебе; ну от в бінокль бачиш, а ступити не можеш? Коли роками, довгими місяцями, сотнями днів споглядаєш здаля, фотаєш через “телевик”, пригадуєш якісь важливі чи кумедні пригоди он в тому селі, на тій дорозі чи за тією балочкою – і от, вже йдеш тут! Ступаєш своїми ногами чи їдеш колесами авто, але відчуття, наче торкаєшся оголеними нервами душі.

Поворот на Докуч. Ще влітку 2016 тут стояли бліндажі 28-ї бригади, ще в січні 2015-го по них гатив російський танк, виїжджаючи з окупованого Докучаєвська – а нині вже й окопи бур’яном поросли, і бліндажі та воронки від снарядів засипались. Земля сама заліковує свої рани… Мчимо далі, далі на схід: кілька кілометрів вже поверненою нашою землею! Колись родючі лани тепер вщент зарослі осотом, будяками та амброзією: скільки ж зусиль знадобиться, щоб відновити тут оранку! Та сіяння й жнива не припиняться на нашій землі, так Господь сказав; ось тільки посунемо ворога ще трохи далі, і вже можна буде. Під визволеною Вікторівкою вже, я бачила, ходить трактор з плугом – то й тут скоро буде. Обов’язково!!!

Ще кілька поворотів – і ось позиція. У густих заростях, наче фазенда якогось фермера. Ні, скоріше, як пасіка діда Панаса. О, точно: як козацький зимівник! Так, саме так: сховані в землю житла, прохолодний льох, складена з жердин хижа-кухня.
– Сідайте до столу, маємо свіжого борщику з м’ясцем, картопельку тушковану, компот…
– Ого! А звідки ж у вас свіже м’ясо?
– Кабанчика вигодували, то й маємо. А ось ще помідорчики: смакуйте, це зі свого городу!

Що це? Я марю? Я на фронті чи я де? Хлопці показують мені своє обійстя: чисто, гарненько, хазяйновито. Тут все припасоване до ладу, кожна річ на свому місці. На кухні чистенько, стіни обтягнені білим. Ще й лава-гойдалка неподалік, відпочити в спекотний полудень. Десь поблизу чую рохкання, хлопці ведуть мене туди: справді кабанчик! Ще один!
– Це ми навесні двох купили. Їжа з обіду лишається, шкода викидати… Сажик їм збудували оно. А тут у нас город. Власне, вже всю городину зібрали, оце лиш помідори ще лишились. Щодня вітаміни до столу маємо, все своє…

Дивлюся й дивуюся: як наші люди можуть всюди все облагородити, відродити! За півроку – вже й життя облаштували, як вдома, – у чистім полі, під прицілом ворога.

– Але то ще не все, – кажуть хлопці. – Ось ходіть-но сюди!

Довго йдемо ледь помітною стежкою, час від часу спускаючись в окоп. Нарешті чуємо тихе:
– Агов, вітаємо! Це звідки гості до нас?
– Вітаю, хлопці! Ось, хочу на звільнені землі подивитись…
Бійці всміхаються:
– Та що на них дивитись? Вони вже знову наші, їх відроджувати треба. Он погляньте краще вперед.

Обережно визираємо з-за укриття:
– Он там – терикон, де засів противник. Отам – окупований Докучаєвськ. За ним Стила, Старобешеве, Іловайськ, Амвросіївка, і далі до самого кордону.
– А в той бік що?
– Туди – Оленівка й Донецьк. А в інший бік – Гранітне, Тельманове, Новоазовськ… Є що повертати. Наші розвідники їм перед носом прапора вчепили. Щоб знали падлюки, чия це земля.

Повертаємось в укриття. Розмови – про підприємництво і державний устрій, спогади – про війну та побратимів. На фронті люди гостріше відчувають причетність до долі країни і нації.
– У мене свій бізнес був, і чималенький. Я коли на війну йшов, то що потребувало постійної уваги – продав, що можна було просто спинити – законсервував і поставив під охорону: повернуся – продовжу. Тут у мене позивний “Склад”, бо я завідую всім майном і займаюся будівництвом.
– А як ці позиції облаштовували? Це ж важко – ану стільки колод перетягати руками, стільки цвяхів, скоб; стільки накопати всього!
– Так ви ж бачите: там, де ми були, зручно відпочивати, та неможливо воювати. А тут – як кажуть, “оперативний простір”, і ворога видно здалеку, і нам сховатись є де. Як забирали? Та просто: пройшлися тут кілька разів, придивились; потім укриття тимчасове викопали. Та й пішло…

– Якось йдемо – і раптом відчуваю, нога на чомусь слизькому поїхала. Дивлюся – міна. Я її краєм чобота зачепив. Обережненько відійшли, дали роботу саперам. Ті зняли акуратно, тихо, щоб ворог не чув. Потім, далі, ще кілька. Тут все заміноване було.
– А як ви назвали цю позицію?
– Донецьк. Я всі свої нові позиції називаю “Луганськ” або “Донецьк”. Минулого року під Новгородським теж непогано просунулись і облаштувалися, дві позиції зробили. Правда, один бліндаж нам ворог спалив, але ми новий збудували трохи далі, та й усе. Ось я вам відео зараз покажу…

В сюжеті одного з телеканалів – зруйновний бліндаж і врятовні з-під завалів котенята: маленькі, ще сліпі, новонароджені…
– У нас тоді дівчата служили. Я їх, звичайно, копати не ставив, вони у нас варту вдень несли, поки ми будувалися. Коли в бліндаж прилетіло, одна з них згадала про нашу кішку, кинулася туди і знайшла цих малих. Жінка, що ви хочете. Материнське серце.
– Взагалі про нас багато сюжетів показували, – додає командир роти, 29-річний Віктор.
– Сьогодні ось ще покажуть, – нагадую про вранішні змагання екіпажів.
– А, так. Круто було! Це гарне тренування, та й обмін досвідом. У нас третє місце, але то таке. Класно, що змагалися саме командири підрозділів і начальники штабів: і ми трохи розім’ялися, показали, на що здатні, і особовому складу було цікаво – ану, чи вміє командир сам те робити, чого нас вчить? У вівторок знов будемо змагатися, вже там точно переможу! Нині війна позиційна, тож такі речі потрібні хоча б для того, щоб не “заіржавіти”. Ну, і обмін досвідом, нові плани… Корисна річ.

Вертаємо до машини. Дике поле, густо заросле півтора-двометровими бур’янами, залюбки може сховати тут цілу роту бійців, або й більше. Уявляю, як колись тут скакала козацька кіннота, або вужем звивалися балочками загони ще доскіфських захисників цієї землі. Дивовижний край, пристосований якнайліпше до землеробства і оборони, до війни та життя. Хочеться пригорнути його до серця, зцілити рани, захистити…
– Коли війна закінчиться, хочу приїхати сюди і походити цими місцями, – задумливо каже “Склад”. – Ці степи вже теж мої рідні місця, як не крути. Кров’ю споріднені, потом политі. Тільки тут свою землю відчуваєш цілою, якою вона є. Земля наших предків і наших нащадків. Від Сяну до Дону, як в пісні, – єдина. Одна.

Матеріал та фото Олени Мокренчук

Читайте нас в Telegram
У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні, 19 квітня, відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, скликання якого ініціював Президент України Володимир Зеленський для обговорення захисту українського неба й постачання засобів ППО.

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер (ФЕС)

від 22000 до 23000 грн

Рівне

Військова частина А0532

Технік служби захисту інформації в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Бойовий медик (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Санітар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інспектор прикордонної служби, водій

до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП