ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Україні впроваджують пілотну програму для фахівців соціальної сфери

Актуальна тема Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Лютого 2023, 12:00

Війна триває, мільйони людей беруть участь у бойових діях, і з часом вони повернуться до своїх домівок та потребуватимуть підтримки місцевих громад. Під час презентації пілотного навчального проєкту «Система підтримки та супроводу ветеранів у громадах» учасники обговорили виклики, які постають уже нині в соціальній сфері, й підготовку до розв’язання нагальних питань.

На важливості підтримки ветеранів та ветеранок і забезпеченні комфортного переходу від воєнного часу до інтеграції в мирне життя наголосила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

— Напрямками соціальної політики є соціальний супровід, соціальна адаптація й реабілітація, тож сьогодні ми опрацювали великий комплекс заходів, спрямованих на підтримку ветеранів та їхніх родин, — зазначила пані Міністр. — Зокрема ми працюємо над навчанням соціальних фахівців у центрах комплектування й уже успішно стартуємо з цим проєктом з Міноборони. Також опрацьовуємо пілотний проєкт щодо побудови соціальної служби у вигляді патронату при військових частинах, щоб забезпечити кращу взаємодію і між військовими, волонтерами, іншими зовнішніми структурами, членами родин військових.

За словами Оксани Жолнович, починається також пілотний проєкт щодо запровадження соціальних фахівців у реабілітаційних центрах, щоб ветеранам було простіше під час супроводження документального оформлення їхніх прав, соціальних послуг, отримання допоміжних засобів реабілітації тощо. Водночас розпочато низку додаткових проєктів, які передбачають соціальну реабілітацію й адаптацію як військовослужбовців, так і членів їхніх родин. Тож для кожного з цих напрямків дуже важливо мати підготовлених фахівців.

— Ми розуміємо, що соціальних фахівців в Україні не так багато. Ще менше є фахівців, які мають навички взаємодії з ветеранами та членами їхніх родин, — зазначила Міністр соцполітики. — Тож цей навчальний проєкт спрямований саме на підготовку фахівців соціальної сфери для роботи з ветеранами в місцевих громадах.

Суть програми полягає в тому, щоб навчати потенційних ветеранських кейс-менеджерів сучасних підходів в обслуговуванні ветеранів і запровадженні системи супроводу та забезпеченні їхніх потреб на рівні громад.

Як зазначила представниця ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда, цільова аудиторія соціальної сфери, яка збільшилася в рази після широкомасштабного вторгнення, — це мільйони людей, що зазнали бойової травми.

— За офіційними даними, понад мільйон перебувають у районі бойових дій, мобілізація триває, ця кількість людей збільшиться надалі. Якщо говорити про родини учасників бойових дій та тих, хто втратив близьких на війні, то йдеться про близько 10 мільйонів осіб, з якими нам доведеться працювати в громадах, — сказала вона.

Під час презентації було названо шість кроків підготовки місцевих громад до викликів, які постають перед ними зараз і ще більше загостряться після війни:

  • мотивація і навчання керівника громади;
  • система соціального кейс-менеджменту;
  • масштабування мобільних груп;
  • підготовка сімейних лікарів та лікарів цивільних лікарень;
  • запуск амбулаторних хабів, психологічної, медичної та фізіологічної реабілітації;
  • посилення спроможностей опорних лікувальних закладів.

У пілотному проєкті беруть участь Хмельницька, Рівненська й Львівська області. До пілотного навчального курсу залучені 30 фахівців соціальної сфери різних громад цих трьох областей, а також два фахівці Центру психічного здоров’я «Лісова поляна» МОЗ України та Superhumans Center.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Володимир Зеленський про атаку по аеродрому у Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому у Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

У травні і в наступні місяці самохідних артилерійських систем «Богдана» будуть виробляти ще більше.

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Сирський разом з Міністром оборони України Рустемом Умєровим ознайомились з новими зразками озброєння та техніки державного виробництва.

Ката з фсб рф відправили під суд

Ката з фсб рф відправили під суд

Спилювання зубів напилком, удари струмом та інші катування мирних жителів Харківщини під час окупації — такі злочинні дії фігурують в обвинувальному акті.

В окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

В окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 736 осіб, 3 танки, 8 ББМ та 524 БПЛА.

Дмитро Кулеба говорив з Ентоні Блінкеном про додаткові Patriot і схвалення Конгресом коштів для України

Дмитро Кулеба говорив з Ентоні Блінкеном про додаткові Patriot і схвалення Конгресом коштів для України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик кат. С, СЕ, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Навідник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Начальник електросилових пристроїв

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Командиp гаpмати, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Запоріжжя

Комунарський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України