ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна набуває практичного досвіду кібероборони, якого ще не мала жодна країна — Сергій Демедюк

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Грудня 2022, 15:10

Днями відбулося ХVІ підсумкове засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Війна в кіберпросторі 2022: підсумки, здобутки та прогалини». Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.

Про це повідомляє Апарат Ради національної безпеки і оборони України.

Відкриваючи засідання, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк зазначив, що війна в кіберпросторі «поєднує у собі усі домени: землю, повітря, море та космос».

«Широкомасштабне вторгнення рф змінило наші пріоритети, але зараз ми набуваємо важливий практичного досвіду кібероборони, якого ще не мала жодна країна. Впевнений, що спільно ми не лише переможемо ворога, а й досягнемо результатів, які допоможуть пройти цей складний етап і перейти до наступного – розбудови нашої держави. І для цього ми повинні вибудувати потужну обороноздатність України, включно з її кіберскладовою», – сказав Сергій Демедюк.

Заступник Міністра оборони України Олег Гайдук, розповідаючи про підсумки року, зазначив, що 6 грудня Збройні Сили України отримали на озброєння автоматизовану систему Центру оперативного керування «Дзвін–АС». Крім того, Міноборони отримало позитивний висновок експертизи щодо Комплексу спеціального програмного забезпечення «Інтеграційна платформа «Дельта». Далі відбудеться цикл офіційних випробувань, за результатами яких ухвалюватиметься рішення про прийняття на озброєння.

Керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук зазначила, що надзвичайно результативною у цьому році була співпраця з міжнародними партнерами, спрямована не тільки на отримання допомоги, а й на посилення позиціювання України як повноправного партнера міжнародної взаємодії у сфері кібербезпеки.

«Ми вистояли, стали сильнішими, та довели всьому світові, що ми – єдиний народ, і будемо боротися за свою незалежність. Ця війна не закінчилася, але поки ми разом, поки ми знаємо, що з нами весь демократичний світ – перемога буде за нами. І вдячна всім – сектору оборони, державним органам, міжнародним партнерам та приватному сектору за вашу цілодобову роботу та підтримку», – підсумувала керівник служби.

До обговорення підсумків 2022 року долучилися близько 200 представників державних органів, приватного сектору, об’єктів критичної інфраструктури, а також міжнародних організацій з США та країн-членів ЄС. З-поміж них – представники Міноборони, МЗС, СБУ, Держспецзв’язку, Кіберполіції, USAID, урядів США та Естонії, CDTO міністерств та представники приватного сектору.

Заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Віктор Жора зазначив, що Національний кластер кібербезпеки – чудова платформа для обміну думками, пошуку нових сценаріїв та алгоритмів дій для посилення нашого кіберзахисту. «Підсумки цього року проміжні, адже кібервійна продовжується. Сподіваюся, що наступного року нам вдасться якнайшвидше завершити перемогою конвенційну війну і здобути значні результати в протидії агресії в кіберпросторі».

Операційний директор CRDF Global в Україні Михайло Верич презентував результати роботи Фонду. «В умовах широкомасштабних бойових дій питання забезпечення сталого розвитку та посилення стійкості України в кіберпросторі залишаються для нас пріоритетом. І я радий, що навіть у цей складний період ми провели близько 40 заходів, реалізували низку освітніх програм та успішних проєктів з кібербезпеки в Україні».

Також під час засідання були представленні результати двох незалежних досліджень стану кібербезпеки України. За результатами Щорічного дослідження щодо ефективності взаємодії та координації суб’єктів національної системи кібербезпеки індекс ефективності координації зростає третій рік поспіль, і в цьому році становить 6,5. Досягнення такого показника було заплановано на 2024 рік. Також порівняно з минулими роками вдвічі більше респондентів відзначили необхідність координації на національному рівні, та сказали, що НКЦК потрібні додаткові повноваження в цій сфері.

Читайте нас у Facebook
Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець-оператор

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Розвідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інструктор з тактичної підготовки

від 24000 до 50000 грн

Харків

151 навчальний центр ЗСУ

Стрілець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267

Навідник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО