ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«У нас уже підготовлено 60 операторів Javelin» − генерал-майор Андрій Маліновський

Інтерв`ю
Прочитаєте за: 10 хв. 2 Листопада 2020, 13:40

Завтра в Україні відзначають День ракетних військ і артилерії. Аби дізнатися, з якими результатами «боги війни» закінчують 2020 рік, АрміяInform поспілкувалась із Начальником ракетних військ і артилерії − начальником управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних Військ ЗСУ генерал-майором Андрієм Маліновським.

Яка вірогідність ураження цілі у ПТРК Javelin? Якими іноземними гаубицями планують замінити застарілі гармати калібру 152-мм? Та коли розпочнуть підготовку фахівців для системи «Вільха»? Про це читайте у нашому  інтерв`ю.

«Тривалість вогневих нальотів стала іншою: 2-4 снаряди на гармату»

Наскільки й у чому змінилася підготовка військовослужбовців ракетних військ і артилерії з урахування набутого досвіду в АТО/ООС?

– Керівним складом Збройних Сил України визначені завдання щодо узагальнення бойового досвіду, набутого під час виконання бойових завдань у районі проведення АТО/ООС. На підставі його узагальнення вносились зміни, насамперед, у бойові статути, керівництво з бойової роботи підрозділів ракетних військ і артилерії. Вони й спонукали вносити зміни у програми й порядок підготовки наших підрозділів.

На початковому етапі, коли противник ще не мав потужних засобів розвідки, ми спокійно займали вогневу позицію і перебували тривалий час на ній. Але наприкінці літа 2014-го вже відчули на собі відповідну реакцію ворога − він виявляв наші стартові батареї, артилерійські батареї і наносив вогневе ураження по них.

Це змусило внести певні зміни і у бойові Статути, і у керівництво з бойової роботи.

Тривалість вогневих нальотів стала іншою: 2-4 снаряди на гармату. Тобто, вогневий нальот відбувся, батарея залишає вогневу позицію і йде у район очікування, або займає нову вогневу позицію для виконання завдань.

Слід згадати й так звану артилерійську вогневу карусель. Це коли один взвод виконує вогневу задачу, а другий очікує на іншій позиції на безпечній відстані від першого взводу. Перший, виконавши задачу, тільки починає переміщуватись, а другий взвод уже працює по цій же цілі, або переносить вогонь на іншу. Таким чином йде безперервний вогневий вплив на ворога.

Крім того, збільшились відстані між гарматами завдяки засобам навігації, які у нас з’явилися. Це забезпечує живучість підрозділу на вогневій позиції.

Ми також уже не викладаємо боєкомплект на грунт – працюємо з боєукладки. Це стосується самохідної артилерії. Причіпна артилерія викладає, але не весь боєкомплект, а тільки 2-4 снаряди на ціль, про які я казав раніше. Потім – зміна позиції і знову відкриття вогню.

Система підготовки ракетних військ і артилерії ЗС України спрямована на забезпечення досягнення необхідного рівня готовності РВіА до виконання завдань за призначенням, зокрема, у складі міжнародних (коаліційних) сил.

Структурно до системи підготовки РВіА входить дві взаємопов’язані підсистеми:

підсистема індивідуальної підготовки особового складу;

підсистема колективної підготовки військ та штабів.

Крім того, до системи підготовки РВіА належить компонента підготовки фахівців РВіА у загальній системі військової освіти.

Javelin це − «вистрілив і забув»

У нас з’явилися нові технічні засоби артилерійської розвідки, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби, безпілотні авіаційні комплекси – все це змусило вносити зміни у бойові статути, керівництва з бойової роботи, які вже затверджені й діють. У програмах підготовки тепер, крім фахової підготовки, яка передбачає вміння працювати на штатному озброєнні, виконувати нормативи «До бою», «Відбій», вести розвідку – у міжвидовому центрі підготовки підрозділів ракетних військ і артилерії ЗСУ передбачена практична складова. Наприклад, для екіпажів БПАК передбачено не тільки ведення розвідки, а й порядок коригування вогню, тобто взаємодія з вогневими підрозділами.

З’явилися нові протитанкові ракетні комплекси – вони спонукали внести у тактику дій зі створення протитанкових резервів і порядок їхнього застосування. Завдяки допомозі американських партнерів нам постачають ПТРК Javelin. Відповідно ми покращили ефективність застосування такої зброї, бо Javelin – це «вистрілив і забув». Вірогідність ураження цілі – 99%.

Нині на озброєння у ракетних військах іде нова система «Вільха» − на заміну «Смерчам». Підготовка перших фахівців для «Вільхи» відбулася за допомогою підприємства «ДККБ «Луч», яке надало сертифікати певній кількості офіцерів, сержантів, що засвідчували їхнє право бути інструкторами. З цього року за підсумками стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля − 2020» запропонували внести зміни у штат навчально-ракетного дивізіону в Хмельницькому. Там із 14 січня 2021-го стартує вишкіл фахівців для системи «Вільха».

А у 184-му навчальному центрі за ініціативи Головнокомандувача ЗСУ спочатку підготовлено 5 інструкторів на Javelin. А вони вже вишколили інструкторів зі Школи протитанкової артилерії. Американські колеги спостерігали, як у нас відбуваються підготовка й заліки. Їм навіть не довелося втручатися, бо наші хлопці добре знають свою справу. Нині наші фахівці готують операторів на Javelin.

Варто зазначити, що змінилися процеси ухвалення рішень під час індивідуального вишколу і колективної підготовки штабів різних рівнів.

Вищу професійну військову освіту фахівців РВіА здійснюють у межах загальної системи вищої військової освіти.

Підсистема вищої військової освіти фахівців РВіА включає навчальні підрозділи військових вишів (навчальні військові підрозділи ВНЗ):

кафедру РВіА Національного університету оборони України імені Івана Черняховського – підготовка фахівців оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів (очна та заочна форма навчання);

факультет РВіА Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного – підготовка фахівців тактичного рівня (очна форма навчання);

кафедри військової підготовки Сумського державного університету – підготовка фахівців тактичного рівня (ТР) (офіцерів запасу).

Удосконалення підсистеми освіти фахівців РВіА здійснюють у межах заходів із удосконалення військової освіти.

465 стандартів колективної підготовки

− Як у вітчизняних ракетних військах та артилерії триває процес набуття сумісності з НАТО?

– Наші навчальні центри готують бригадні артилерійські групи вже за стандартами й принципами НАТО. Спочатку натовські інструктори навчили наших хлопців, і тепер вони готують українських гармашів. Так само наші доктринальні документи змінюють до сумісності з доктринальними документами Альянсу. До кінця року маємо наші документи переробити за стандартами НАТО. І з 2021 року почнемо апробацію оновлених документів у військах. Проблем на цьому шляху немає і сумісніть однозначно ми здобудемо.

Встановлення технічної сумісності для зразків озброєння та військової техніки ракетних військ і артилерії − досить тривалий процес. Наразі є здобутки в автоматизації процесів управління: триває впровадження уже розроблених комплексів автоматизації управління вогнем, створення єдиної АСУ вогнем артилерії, що охоплює всі рівні управління і базується на принципах системи С2ІSTAR.

Нині триває навчання й оцінювання однієї з артилерійських бригад за стандартами колективної підготовки − а це 465 стандартів − відповідно до «Типового переліку навчально-бойових завдань з колективної підготовки артилерійської бригади під час підготовки до бойових дій». За умови позитивних результатів цього пілотного проєкту, у 2021 році планують впровадження нових стандартів індивідуальної та колективної підготовки у ракетних військах і артилерії ЗС України.

У межах реалізації першої стратегічної цілі «Державної програми розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року» органи військового управління, зокерма, РВіА ЗСУ планово переведені на «J-структуру». Головна мета тут – досягнення необхідної сумісності з країнами ‒ членами Альянсу.

«Вільха» на заміну «Смерчам»

– Торік на завершальній стадії перебували дослідно-конструкторські роботи з розробки ракетного комплексу крилатих ракет наземного базування, 155-мм самохідної гармати, комплексу автоматизованого управління артилерійською батареєю й дивізіоном. Яка нині ситуація у цих роботах?

– Наразі, відповідно до Державного оборонного замовлення, в інтересах ракетних військ і артилерії виконують низку дослідно-конструкторських робіт, які перебувають на різних стадіях. Це розроблення 155-мм самохідної гаубиці «Богдана», ракетного комплексу крилатих ракет наземного базування, вітчизняного багатофункціонального ракетного комплексу, мінометних систем калібрів 60, 82 та 120-мм, комплексу автоматизованого управління артилерійським дивізіоном і батареями «Оболонь-А», АСУ ракетних військ і артилерії ЗС України.

Крім того, ідуть дослідно-конструкторські роботи з модернізації бойових машин РСЗВ 9А52 «Смерч» та 9П140 «Ураган», БМ-21 «Град» до рівня БМ-21У «Верба», протитанкового ракетного комплексу «Штурм-С», радіолокаційного комплексу розвідки вогневих позицій ракет і артилерії 1Л220 «Зоопарк-3».

У частин, на озброєнні яких є РСЗВ 9К58 «Смерч», вже мають в арсеналі ракети Р624 «Вільха». Згодом «Смерчі» отримають і нове базове шасі.

Наказом Міністерства оборони України у 2020-му прийнятий на озброєння комплекс автоматизованого управління артилерійським дивізіоном та батареями 1В12У (1В17У).

Крім того, проведено державні випробування зразка «Верба/1». Тривають заходи з прийняття БМ21У на озброєння, вирішуються питання виготовлення установчої партії.

Стосовно 155-мм самохідної гаубиці «Богдана», скажу, що підприємства-розробники (ТОВ «Українська бронетехніка» і ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування») завершили виготовлення дослідного зразка, проведено його заводські випробування, відбувається підготовка до попередніх випробувань.

«300 спартанців» зі Школи протитанкової артилерії

− Скільки вже підготовлено фахівців у новоствореній школі ПТРК? Наскільки навчальні програми у ній співвідносні зі стандартами НАТО?

– Головнокомандувач ЗСУ визначив переформатувати Школу ПТРК у Школу протитанкової артилерії (ПТА. – Ред.). Це вже зроблено – там тепер навчають фахівців причіпних гармат – МТ12 і фахівців, які оперують протитанковими керованими ракетами «Штурм-С», «Фагот», «Корсар», «Стугна».

Лише за пів року існування нової структури Школи підготовлено близько 100 фахівців, як операторів протитанкових ракетних комплексів, так і розрахунків рухомих (самохідних) ПТРК та протитанкових гармат.

За весь час існування Школи підготовлено понад 300 фахівців різних спеціальностей протитанкової артилерії, зокрема, 60 операторів ПТРК FGM-148 Javelin. Навчальні програми тут повністю адаптовані до стандартів Альянсу і відповідають їхній методиці підготовки.

− Торік озвучували плани створення Школи реактивної, самохідної та причіпної артилерії. Яка тепер ситуація з цим питанням?

– Головнокомандувач ЗСУ також визначив до кінця 2020-го сформувати Школу причіпної артилерії. Нині процес її формування на завершальній стадії, проблемних питань немає, все йде планово. Набуття спроможності цієї Школи, тобто готовність до навчального процесу − 20 листопада 2020 року. Починаючи з наступного року Школа функціонуватиме у штатному режимі.

Уже відпрацьовані й затверджені положення про Школу й програми підготовки фахівців, очікують затвердження штатного розкладу. Відібрано її інструкторсько-викладацький склад. Збудовано новий навчальний корпус, забезпечено навчально-методичними засобами та житловими казармами.

Щодо шкіл самохідної та реактивної артилерії – тривають оргзаходи з їх формування з 2021 року.

«KRAB» та «ДАНА» − наші майбутні друзі?

− Чи вже відбувається заміна застарілих гаубиць?

− Нині у бойовому складі підрозділів артилерії є гармати калібрів 122 та 152-мм, які потребують заміни на сучасні зразки. Ухвалено рішення поступово переходити на калібр 155-мм зі стволами, що відповідають єдиному стандарту НАТО. Цей калібр ствольної артилерії більш поширений і прийнятий як основний у більшості розвинених держав світу.

Із цією метою передбачають поступово замінити артилерійські системи (2А36, 2А65, 2С19, 2С5) на 155-мм самохідні гаубиці на колісному шасі, а окремих типів самохідних гаубиць (2С1 та 2С3) на 155-мм самохідні гаубиці на гусеничному шасі. Розглядають можливість закупівлі іноземних виробів типу «KRAB» (Польща) з перспективою налагодити виробництво вітчизняних самохідних гаубиць на гусеничному ходу. На заміну причіпних гармат наразі розглядають питання закупівлі й постачання 152-мм самохідної гаубиці «ДАНА-М2» виробництва Республіки Чехія.

− У переддень ракетних військ і артилерії у Вас є нагода привітати колег із професійним святом.

− Ми відзначаємо 23-тю річницю з дня створення нашого славетного роду військ, якому хочу побажати, насамперед, розвитку. Особовому складу − здоров`я, добробуту, благополуччя. І хай Бог береже вас і ваші родини. Слава ракетним військами і артилерії! Слава Україні!

Фото − Тетяна Колесник, Дмитро Юрченко, Євген Проворний

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Водій кат. B, C, СЕ, D, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Оператор систем РЕБ

від 22000 до 22000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Зв’язківець-військовослужбовець

від 22000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади